maandag 15 december 2014

Kabrita Peuter Smoothie met bosvruchten

Wil jij je dreumes of peuter eens lekker verwennen met een gezonde smoothie? Maak dan eens een smoothie met (Kabrita 3) Peutermelk en bijvoorbeeld zoete bosvruchten. Wist je dat bosvruchten zoals frambozen en blauwe bessen vol zitten met vitamines en antioxidanten? Dit gecombineerd met al het goede van peutermelk zorgt dat je een heerlijke, supergezonde smoothie voorzet aan je kindje. Wij laten je zien hoe je een gezonde peuter smoothie maakt:


De ingrediënten 

Kabrita Peutermelk

Maak de peutermelk aan

goed roeren

Giet de peutermelk bij de vruchten

Gebruik een staafmixer om de smoothie fijn en glad te maken

Even kort mixen tot er geen stukjes meer zichtbaar zijn

Schenk de smoothie in een beker of een transparant kunststof glas en serveer met een vruchtje


Voilá! Een heerlijk, gezond tussendoortje voor je peuter (en neem gerust zelf ook een slokje). De peutermelk zit vol met voedingsstoffen die je kindje in de groei zo hard nodig heeft. Daarnaast is de geitenmelk, waarop onze peutermelk gebaseerd is, heerlijk licht verteerbaar.

Wissel eens af met de vruchten en volg onze Facebookpagina & blog voor inspiratie want er komen meer recepten aan!

Team Kabrita


PS: voeg geen suiker aan deze smoothie toe. Het is niet nodig want de vruchten en de peutermelk smaken al heerlijk zoet. Tevens vermindert suiker de gezonde werking van de bosvruchten.

Luieruitslag

Rode billetjes, een pijnlijk huidje.. de meeste baby's ontkomen er niet aan: luieruitslag. Luieruitslag kan zelfs een kapot huidje veroorzaken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe komt je baby aan luieruitslag?



Wanneer de tere babyhuid in aanraking komt met vocht (zelfs water) wordt de huid week. Hierdoor kan de huid beschadigd raken en kunnen irriterende stoffen in de huid doordringen. Urine en ontlasting bevatten enzymen en eiwitten die de huid makkelijk kunnen beschadigen.

Het gebruik van goede wegwerpluiers voorkomt luieruitslag. Deze bevatten namelijk super absorberende gels die de huid droog houden. Maar alleen een goede luier is vaak niet voldoende. Reinig goed de huid tijdens iedere verschoning (washandje met schoon water) en dep de huid zachtjes droog. Vervolgens is het raadzaam de huid preventief te voorzien van een laagje beschermende crème en dan bij voorkeur in de vorm van een billenspray. Een spray vernevelt namelijk een dun laagje waardoor de huid kan blijven ademen wat erg belangrijk is. Ook werkt een spray veel hygiënischer. Je kunt je voorstellen dat een potje billencreme wat al weken in gebruik is krioelt van de bacteriën. Er zijn sprays verkrijgbaar voor dagelijks, preventief gebruik en sprays die direct werken wanneer luieruitslag al is ingetreden. Veelal bevatten deze sprays een formule met zinkoxide. 

Blijft je baby toch last houden van luieruitslag of heeft hij zelfs kapotte billetjes? We raden je dan aan om langs de huisarts te gaan, mogelijk heeft je kindje een schimmel die behandeld moet worden.

Liefs,

Team Kabrita

Maak een feestje van het ontbijt!

Bij Kabrita hebben wij een passie voor mooie, gezonde voeding en als je ons volgt op Pinterest dan wordt het al snel duidelijk. Hier een impressie van de beelden die wij voor je hebben verzameld. Mooie ontbijtjes voor dreumes en peuter, gezonde shakes (aangemaakt met opvolg- of peutermelk) en handige tips om gezonde hapjes in te vriezen!

Volg ons op: www.pinterest.com/Kabritagoatmilk







Twee is nee!

Wat je ook aan ze vraagt, het antwoord is continu 'nee'. Wanneer je kindje ongeveer twee jaar oud is breekt de 'nee' fase aan, ook wel peuterpuberteit genoemd. Je eerder zo meegaande peuter werkt nu opeens niet meer mee en is een beetje rebels. Eigenlijk is deze fase heel gezond; je kind ontdekt voor het eerst een eigen ego en eigen persoonlijkheid.





Tijdens deze peuterpuberteit ontdekt je kindje zijn eigen zelfstandigheid. Hij kijkt hoe ver hij kan gaan en wat jouw grenzen zijn. Onthoud dat je kindje het niet doet om vervelend te zijn maar dat het een natuurlijke ontwikkeling is en gelukkig.. een fase. Hoe kun je het beste met de nee-fase omgaan:

  • Blijf rustig
  • Geef je kind een keuze
  • Leid hem af
  • Wees consequent 
  • Laat hem dingen zelf ondervinden
  • Negeer 'slecht gedrag'

Onthoud dat dit een fase is en ook het moment wanneer opvoeding voor het eerst om de hoek komt kijken. Je peuter test je grenzen dus blijf resoluut, negeer je kindje soms wanneer hij 'slecht' gedrag vertoont en beloon goed gedrag. Nogmaals; het hoort erbij en je kindje gaat nu een eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Geef hem de ruimte maar laat wel duidelijk merken dat er regels zijn.
Succes!

Team Kabrita

Zwangerschap en gewicht

Tijdens je zwangerschap kom je aan; dat is onvermijdelijk. Zowel voor jouw gezondheid als die van je kindje is het belangrijk dat je niet teveel aankomt (of te weinig). Wat een gemiddelde gewichtstoename is tijdens de zwangerschap? Ieder lichaam is uniek dus er zijn veel verschillen. Maar gemiddeld komt een vrouw rond de 12 kilo aan.




Tijdens de zwangerschap word je vanzelf zwaarder. De meeste vrouwen gaan dit goed merken zodra ze rond de 20 weken zwanger zijn. Vanaf dat moment wordt gewichtstoename duidelijk merkbaar. Je buik groeit, je borsten groeien en je krijgt hier en daar vetkussentjes. Je lichaam maakt vetreserves aan voor als je na de bevalling borstvoeding gaat geven.

Hoeveel je precies aankomt, valt niet te voorspellen. Er zijn vrouwen die maar 8 kilo aankomen tijdens de zwangerschap en vrouwen die 30 kilo's extra mee moeten zeulen. Veelal is dit vocht en raak je het weer snel kwijt na de bevalling.

Waaruit bestaan die extra kilo's:

  • Baby
  • Baarmoeder
  • Placenta
  • Extra bloed
  • Borsten
  • Extra vetvoorraad
  • Extra vocht
Mocht je je zorgen maken om de kilo's (teveel of juist te weinig), bespreek dit dan met je verloskundige. Zij zal de groei van je kindje goed in de gaten houden maar ook jouw gezondheid.  Benieuwd wat je als zwangere vrouw gemiddeld nodig hebt aan voeding per dag?  

  • circa 6 boterhammen
  • 200 gram groente
  • 2 stuks fruit
  • 4 aardappelen of 4 lepels rijst of pasta
  • 400 ml zuivel (neem eens lekker een glas geitenmelk, vol met natuurlijke voordelen)
  • 40 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten
  • 1,5 liter vocht
Neem twee tussendoortjes per dag en probeer je niet te buiten te gaan snacks en suikerrijke producten, ook al is het nog zo verleidelijk en heb je lekkere trek. Ongezonde producten heeft je lichaam (en je baby) niet nodig dus probeer voor gezonde alternatieven te kiezen.

Kabrita wenst je een prachtige zwangerschap toe!

Team Kabrita

vrijdag 28 november 2014

Zindelijkheidstraining

98% van de wereldbevolking is zindelijk voor het 2ejaar. Maar ieder kindje is anders en wordt zindelijk in zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en praten, is het ene kindje sneller dan het andere. Het zegt niets over de intelligentie van je kind. De meeste kinderen vertonen rond hun 2e jaar alle tekenen die erop wijzen dat ze eraan toe zijn om zindelijk te worden. Dat wil zeggen dat ze op tijd zelf opmerken dat ze moeten plassen of poepen en in staat zijn dit op te houden. Vanaf dit moment duurt het soms nog wel een jaar of 1,5 jaar totdat ze volledig zindelijk zijn.


Zindelijk is iets wat je peuter zelf moet leren. Je kunt hem erbij helpen maar uiteindelijk is het toch iets wat hij zelfstandig moet doen. Hier wat tips om te starten met zindelijkheidstraining:
- Kennismaken met het potje
- Zet het potje gewoon in de kamer en laat je kindje er aan wennen
- Vertel waar het potje voor dient
- Maak het verhaal leuk en wek zijn nieuwsgierigheid
- Dwing of forceer niet dat hij erop gaat zitten maar wacht tot hij dit zelf doet
- Beloon iedere vorm van interesse in het potje door hem te prijzen
- Laat je kindje regelmatig zonder luier lopen
- Zodra je signalen opmerkt dat hij moet poepen of plassen, benoem je het potje
- Werkt hij mee en gaat hij zitten, dan is de kans groot dat er ook daadwerkelijk iets in het potje terecht komt
Doe je best om zo min mogelijk druk op je kind uit te oefenen. Zodra hij afkeer van het potje krijgt, dan is de kans groot dat hij voor een lange periode niets van het potje wil weten.
Je kunt natuurlijk ook direct starten op het toilet, met een brilverkleiner. Maar de meeste kindjes vinden een potje ‘minder eng’. Onthoud dat je kindje zindelijk moet zijn voor zijn 4e jaar want als hij naar school gaat moet hij in ieder geval overdag zindelijk zijn.
Heb jij goede tips om je kindje zindelijk te krijgen? Deel ze met ons en vele andere mama’s op onze Facebookpagina!

maandag 24 november 2014

Spelenderwijs leren

Het eerste levensjaar van je baby is één grote ontdekkingsreis. In dit eerste jaar ontwikkelen de zintuigen volop en door de omgeving van je kindje interessant te maken, zal hij enorm graag alles willen ontdekken. Kleuren, geuren, geluiden en smaken, alles is nieuw!



Proeven
In je baarmoeder neemt je baby al slokjes van het vruchtwater. Hierdoor heeft je baby een duidelijke voorkeur voor een zoete smaak. Na de geboorte zal je kindje de eerste 4 maanden uitsluitend melk drinken. Tot 18 maanden zal je kindje waarschijnlijk bijna alles eten wat je hem voorzet. Daarna zal hij waarschijnlijk niet meer zo’n makkelijke eter meer zijn. Laat hem toch iedere smaak minstens 5x proeven, de kans is groot dat hij er aan gaat wennen.

Ruiken
Smaak en geur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zal je kindje waarschijnlijk de geur van een stukje zoete banaan prettiger vinden ruiken dan een stukje vis. Vanaf dag 1 is het  reukvermogen van een baby al sterk ontwikkeld.  Zo herkent hij feilloos de geur van zijn moeder.  Ook zijn ze dol op de geur van hun favoriete knuffel en door deze te wassen haal je de fijne, vertrouwde geur weg.  Uiteraard moet dit vanwege hygiëne wel eens gebeuren maar als het aan je kindje lag, dan bleef de knuffel ver uit de buurt van een sopje!

Horen
Onderzoek heeft aangetoond dat (klassieke) muziek een positief effect heeft op de hersenen van een baby. Baby’s zijn dol op muziek en zijn al vanaf de geboorte in staat toonhoogte en volume te onderscheiden. Zet dus lekker een rustig muziekje op, zing voor je kindje of kies voor een boxmobile met prettige muziek. Zo zijn er mooie mobiles te koop die bijvoorbeeld deuntjes van componist Bach afspelen.

Voelen
Wist je dat een te vroeg geboren baby 47% sneller groeit als hij 3x per dag gemasseerd of geknuffeld wordt? Fysiek contact is voor je baby essentieel; het gewicht neemt sneller toe, hersenen ontwikkelen beter en ook slaapt hij beter. Neem lekker een paar keer per week de tijd om je kindje na een ontspannen bad nog even zachtjes te masseren met een fijne olie. Een cursus babymassage is absoluut een aanrader. Ook vindt je kindje het zelf heerlijk om alles vast te pakken en de verschillende structuren en materialen te voelen.

Zien

Wanneer een baby geboren wordt, dan is hun zicht nog wazig. Ze kunnen nog nauwelijks contrasten onderscheiden en reageren het eerste op zwart-wit patronen. Hoe hoger het contrast, hoe beter ze zien. Vanaf zes maanden kan je kindje goed kleuren en details onderscheiden. Het grote ontdekken gaat nu beginnen, ze gaan kruipen en willen alle kleuren en vormen die ze zien ontdekken.



Speelgoed
Stem het speelgoed af op de leeftijd van je kindje. Zo kan hij vanaf 3 maanden ongeveer een rammelaar vast houden, vanaf 5 maanden gaat je kindje actief reageren op een boxmobile of speelmat en vanaf 8 maanden is spelen met papa en mama in de vorm van 'kiekeboe' het einde! Vanaf 9 maanden wordt een blokkendoos interessant en vanaf 10 maanden zal hij zich verbazen en vermaken met een spiegel!
Allemaal bijzondere momenten die jullie ongetwijfeld vast willen leggen met fototoestel en videocamera. Veel plezier!

Liefs, Kabrita

woensdag 19 november 2014

Tips voor moeilijke eters

Er zijn kindjes die van klein af aan alles eten en alles lusten. Maar er zijn ook kindjes die alles wat ze niet kennen weigeren te proeven en bij voorbaat al zeggen: 'lust ik niet'. Vaak zijn het periodes dus er is hoop! En met de tips die wij je vandaag geven, kun je direct aan de slag!




Ga geen druk uitoefenen
Het is misschien niet gemakkelijk, maar probeer je kindje niet onder druk te zetten want dit zal averechts werken. Je peuter heeft een eigen willetje en zal zich verzetten op het moment dat jij eist dat hij zijn bord leeg eet. In plaats hiervan: beloon goed gedrag. Geef complimenten als je peuter wel iets nieuws proeft, een grote hap neemt of nieuwsgierig is naar eten. Probeer de sfeer aan tafel gezellig en ontspannen te houden, ook als je kindje weinig of niets wil eten.

Geef niet toe aan gezeur om ongezonde voeding
Natuurlijk wil je dat je peuter voldoende voeding binnen krijgt maar onthoud dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Geef dus niet toe aan gezeur om een snoepje of zakje chips. Want wanneer je hieraan toe geef, leert hij/zij om onder de gezonde maaltijd uit te komen. Een kind in de groei heeft voldoende bouwstenen nodig dus biedt een gezonde maaltijd aan. Ook heeft bepaalde voeding invloed op gedrag zoals bekend is met teveel suikers. Ook van geur-, kleur- en smaakstoffen is bekend dat kinderen hier druk en agressief van kunnen worden.

De regels aan tafel
Ieder kind heeft behoefte aan regels en grenzen. Stel daarom regels op die gelden aan de eettafel. Maak hier geen hele waslijst van, maar bijvoorbeeld 3-5 punten. Tijdens het eten kun je deze op tafel neerzetten (prikbord, klein krijtbord etc). Denk bijvoorbeeld aan minstens 1 hapje proeven, niet van tafel voordat iedereen klaar is en niet schreeuwen aan tafel. Kies regels die voor jullie belangrijk zijn.

Beloning
Bijna ieder kind wordt blij van complimenten. Reageert jouw kindje hier ook goed op? Dan kan een beloningsschema uitkomst zijn. Denk aan een mooi stuk papier of karton waar je kind een sticker op mag plakken voor iedere hap nieuw voedsel die hij proeft. Of iedere hap groente is een sticker waard. Speel hiermee in op de uitdagingen die je kindje heeft aan tafel en stel deze beloningen regelmatig bij.

Extra tips:
-Geef je kindje 3 maaltijden per dag en maximaal 2 gezonde tussendoortjes
-Betrek je kind bij de maaltijden en neem hem mee tijdens het boodschappen doen
-Laat je kind soms eens 'helpen' in de keuken. Roeren in een sausje kan al veel trots opleveren wanneer de maaltijd klaar is en iedereen aan tafel geniet van de door hem/haar gemaakte saus!
-Blijf eten aanbieden dat je kind 'niet lust'. Smaak verandert snel bij kinderen
-Schep het bordje niet te vol, dit kan afschrikken


Succes!

Team Kabrita

dinsdag 11 november 2014

Zwanger: band met je baby in de baarmoeder

Iedere ouder beaamt het cliché: zodra je je baby in je armen vasthoudt, voel je een liefde en een band die werkelijk met niets te vergelijken is. Zo'n immense liefde, herkenning en zielsconnectie als je nooit eerder hebt ervaren.

Maar de basis voor deze liefde en band start in de baarmoeder. De band die je tijdens de zwangerschap met je ongeboren baby opbouwt, is de basis voor de rest van zijn of haar leven. Ben je momenteel zwanger? Begin dan actief met het versterken van jullie band! Wij geven je wat tips.




Praat met je baby
Voor een baby klinkt de stem van mama als muziek in zijn/haar oren. Het is de vertrouwde stem die hem nooit alleen laat en er altijd is. Zowel het stemgeluid van jou als je partner vindt je baby heerlijk. Hij luistert zelfs zo goed naar de geluiden dat hij deze na de geboorte zal herkennen en dat deze geluiden hem gerust zullen stellen. Praat dus lekker ongegeneerd tegen je buik!

Reageer op je baby
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen rond de 18e week van de zwangerschap. Een onbeschrijflijk gevoel! Reageer op je baby door je hand op je buik te plaatsen daar waar je hem voelt. Na een tijdje zul je zien dat je baby reageert door zachtjes tegen je hand te bewegen. Eventueel kun je een cursus Haptonomie volgen. Haptonomie is de leer van het aanraken.

Zing voor je baby
Je baby is dol op geluiden en vooral op zachte muziek. De combinatie van mama's stem en muziek vindt hij heerlijk. Zing dus regelmatig lieve liedjes, het zal je baby na de geboorte enorm laten ontspannen omdat hij het liedje herkent en het hem geruststelt.

Doe aan zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga is ook contact maken met je baby. Je kunt er al mee beginnen als je 12 weken zwanger bent maar meest gebruikelijk is rond de 20 weken. Al kun je je kindje nog niet zien, je kunt hem zeker voelen. Tijdens de lessen leer je zo bewust te worden van je lichaam, dat het contact met je ongeboren kindje steeds sterker wordt!

Masseer je buik
Door je buik lekker te masseren met een fijne olie (of dit door je partner te laten doen), maak je niet alleen contact met je baby maar verzorg je ook je huid die flink aan het uitrekken is. Niet alleen is een massage heel fijn voor jou, maar ook voor je baby. Zij houden wel van wat gewieg en geschommel! Vaak vinden partners het heel leuk om dit te mogen doen om zo nog meer bij de zwangerschap betrokken te worden.

Veel plezier tijdens het contact maken met je kindje! We zijn benieuwd naar jouw manieren om contact te maken en vinden het leuk als je deze met ons wil delen op Facebook!

Liefs,

Kabrita






maandag 3 november 2014

Afvaltips voor mama

Als je een jaar na je bevalling nog steeds overtollige kilo's met je meedraagt of sowiezo een paar kilo wil verliezen, dan kan dat soms een behoorlijke uitdaging zijn. Je hebt al een druk en kostbaar leven dus iedere ochtend 3 uur sporten met een Personal Trainer zit er voor de meeste van ons niet in. Daarom heeft Kabrita 5 eenvoudige tips voor je om snel een paar kilo te verliezen.



1) Balansdag
Hanteer elke maandag als balansdag. In het weekend gaan we ons nogal eens te buiten aan extra's zoals stokbroodjes met franse kazen, wijntjes, chips en etentjes buiten de deur. Wanneer je de maandag gebruikt om te balansen, dan ben je direct die extra onsjes kwijt. Onze tip: neem een fruitdag of maak fruit/groente smoothies. Niet alleen werkt het uitstekend om gewicht te verliezen maar ook reinig je direct je lichaam van binnen uit. Probeer fruit zoals mango's, druiven en bananen te vermijden daar deze vruchten veel suikers bevatten.

2) Schap de tussendoortjes
Ongemerkt krijgen we door tussendoortjes erg veel calorieën binnen. Een koekje bij de koffie, die halve boterham van je kind en een paar hapjes uit de pan als je aan het koken bent. Je komt er van aan. Ga bewust voor 3 maaltijden per dag en neem fruit of groente als tussendoortje.

3) Water
Water, water water...  Je denkt misschien dat die sapjes, light drankjes en die paar wijntjes geen kwaad kunnen maar een glas vruchtensap bevat snel al ruim 100 calorieën  En in light drankjes zitten zoetstoffen die echt niet zo goed voor je lichaam zijn. Kies dus gewoon voor de goedkoopste optie: water. Ook kun je groene thee drinken, het schijnt een echte vetverbrander te zijn. Met ijskoud water verbrand je zelfs extra calorieën.

4) Bewegen
Je weet het zelf ook wel: sporten helpt je absoluut om af te vallen en fitter te worden. Je kunt kiezen om 3x per week een goed programma te volgen op de sportschool maar je kunt ook 3x per week gaan hardlopen, bijvoorbeeld met de handige Evy app. Zo leer je in 10 weken 5 kilometer hard te lopen. Handig; je kunt gaan lopen wanneer het jou uitkomt en het kost je maar een half uurtje en een paar goede hardloopschoenen.

5) Boost je stofwisseling
Hoe snel je afvalt, hangt ook af van je stofwisseling. Een snellere stofwisseling zorgt voor meer verbranding. Eet eiwitten zoals yoghurt, ei, kwark, magere kaas en een klein handjge ongezouten noten. En ja, sporten helpt ook om je stofwisseling te verhogen!


Heb jij nog goede afslanktips dan zouden we het leuk vinden als je  reageert op onze Facebookpagina en jouw tips met andere mama's deelt!

dinsdag 28 oktober 2014

Kabrita babyvoeding in combinatie met borstvoeding

Via Facebook ontvingen wij van Judith de vraag of Kabrita Babyvoeding te combineren is met het geven van borstvoeding. Onze voedingsdeskundige Henrike beantwoordt haar vraag:




Hallo Judith,


Allereerst bedankt voor je vraag en je interesse in Kabrita Babyvoeding.

Bij het afbouwen van de borstvoeding kun je Kabrita geven. Mocht je de borstvoeding willen afbouwen, kies dan de Kabrita die geschikt is voor de levensfase van je baby. Wanneer je bijvoorbeeld de borstvoeding wilt afbouwen nadat je baby 6 maanden is, dan is dit Kabrita 2 Opvolgmelk.

Het is verstandig, zowel voor jezelf, als voor je baby, om het afbouwen van de borstvoeding en het wennen aan de flesvoeding, langzaam te doen. Je kunt daarbij denken aan het vervangen van 1 borstvoeding door 1 flesvoeding per dag. Wanneer je dit ongeveer 3 a 4 dagen volhoudt, kun je eventueel weer een voeding vervangen.


Bij het consultatiebureau zijn specifieke schema's verkrijgbaar over hoe je het beste borstvoedingen kunt vervangen door flesvoedingen (eventueel met behoud van een avond- of ochtend borstvoeding). We hopen je zo goed geïnformeerd te hebben en succes met het afbouwen van je borstvoeding!


Hartelijke groeten,

Team Kabrita


dinsdag 14 oktober 2014

Koemelk allergie bij baby's


Iedereen heeft wel eens gehoord van geitenkaas of verse geitenmelk. Maar wist je dat geitenmelk ook als basis wordt gebruikt voor babyvoeding? Het Nederlandse bedrijf Hyproca Nutrition heeft op basis van Nederlandse geitenmelk een moderne babyvoeding ontwikkeld die volledig voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten en biedt daarmee een uitstekend alternatief voor na de borstvoedingsperiode. Deze Kabrita babyvoeding is sinds februari 2014 ook in Nederland verkrijgbaar.



De natuurlijke voordelen van geitenmelk
De vraag naar geitenmelk neemt in Nederland gestaag toe, maar in grote delen van de wereld wordt geitenmelk van oudsher al meer gedronken dan bijvoorbeeld koemelk. Geitenmelk staat bekend als een zachte melk; het is van nature licht verteerbaar, rijk aan vitamines en mineralen, en mild van smaak. Door de unieke vet- en eiwitsamenstelling van geitenmelk vormt zich een zachte voedselmassa in de maag die snel verteerd en eenvoudig kan worden opgenomen.

Is geitenmelk een alternatief bij koemelk allergie?
Bij een babyvoeding op basis van geitenmelk wordt vaak gedacht dat het een alternatief is voor baby’s met een vastgestelde koemelkallergie. Gek genoeg is dit juist de enige groep waarvoor een babyvoeding op basis van geitenmelk geen geschikt alternatief is.

Bij een medisch vastgestelde koemelk allergie reageert een baby allergisch op de eiwitten in koemelk. Helaas geldt ook voor geitenmelk dat, ondanks de lichte verteerbaarheid en relatief lage hoeveelheid αS1-caseine, er toch nog te veel overeenkomsten in de eiwitstructuur bestaan met koemelk. Hierdoor is het risico groot op een kruisreactie. Om deze reden is geitenmelk geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie en wordt aangeraden in overleg met de arts een geschikte voeding te kiezen.

Wanneer kies je voor geitenmelk?
Het verteringsstelsel van kleintjes is in de eerste jaren nog volop in ontwikkeling. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat voedingsstoffen goed en makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Omdat geitenmelk licht verteerbaar is, wordt je kindje hierbij op natuurlijke wijze al een handje geholpen.

Sommige baby’s en peuters hebben moeite met het verdragen van koemelk (producten) en kunnen hierdoor milde klachten hebben zoals eczeem, luieruitslag, verstopping en/of krampjes. Indien zij geen medisch bewezen koemelkallergie hebben, dan kan het zijn dat deze kleintjes intolerant zijn voor koemelk. In de praktijk blijkt dat door een overstap naar een geitenmelk product de klachten kunnen verminderen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Als je nadenkt over een babyvoeding op basis van geitenmelk omdat je  kleintje moeite heeft met het verdragen van koemelk, dan is het verstandig om dit eerst met je huisarts of consultatiearts te bespreken. Zij kunnen het beste inschatten of geitenmelk een geschikt alternatief is.



Kabrita: Babyvoeding voor iedere fase
Kabrita babyvoeding is verkrijgbaar in drie varianten die zijn afgestemd op een specifieke levensfase van je kleintje. Zo is Kabrita 2 opvolgmelk afgestemd op de nutritionele behoeften van baby's van 6 tot 12 maanden, en is Kabrita 3 peutermelk  ontwikkeld voor peuters van 12 maanden en ouder. Iedere variant bevat een moderne samenstelling van vitamines, mineralen, onverzadigde vetzuren (AA & DHA), prebiotische vezels (GOS / FOS), en de speciale DigestX OPO-vetblend, zodat de voeding volledig voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten voor gezonde babyvoeding.

Kabrita opvolgmelk en peutermelk is verkrijgbaar bij de ETOS en apotheek maar is ook online te bestellen.

www.kabritaonline.nl


donderdag 9 oktober 2014

Van melk naar mee-eten

De eerste zes maanden uit het leven van je baby, bestaat de voeding uitsluitend uit melk. De zes maanden die hierop volgen zal er een hoop veranderen in het voedingspatroon van je baby. De kans is groot dat met de eerste verjaardag je kindje al met de pot mee eet. Dit lijkt misschien een flinke uitdaging maar je kindje gaat vanaf zes maanden wennen aan nieuwe smaken, structuren en voedingsmiddelen. Het is met name belangrijk om in deze periode je kindje stapje voor stapje aan nieuwe smaken te laten wennen en er de tijd voor nemen om zijn/haar menu uit te breiden. Veel ouders beginnen vanaf vier maanden met de introductie van fruithapjes. Vanaf zes maanden heeft je kindje pas echt bijvoeding nodig, naast de melk.



Rustig wennen
Je kindje zal in het begin mogelijk niet zo enthousiast reageren op dat eerste hapje bruine bonen met appel of gepureerde wortel. Dat is logisch, het is immers een compleet nieuwe smaak. Geef daarom een paar dagen achter elkaar hetzelfde hapje zodat je kindje aan de smaak kan wennen. Gebruik ook een plastic lepeltje ipv een metalen lepeltje, dat is prettiger voor je baby.

Groente en fruit
Groente dient eerst goed zacht gekookt te worden en vervolgens heel fijn worden gemaakt (lees ook onze blog over de Rapley voedingsmethode waarbij juist wordt gekozen voor grotere stukken groente en fruit). Fruit en gekookte groente kun je pureren met een staafmixer of door een zeef heen drukken.  Wissel de producten regelmatig af, bijvoorbeeld de ene dag een stukje banaan en de andere dag een stukje peer. Begin met zacht fruit. Ook verdund vruchtensap en vruchtenmoes is geschikt.

Vanaf 4 maanden mag je kindje nitraatvrije groente eten, vanaf zes maanden mag je ook nitraatrijke groente geven, maximaal 1 a 2 keer per week. Nitraatrijke groente zijn bijvoorbeeld spinazie, andijvie, sla en rode bietjes.

Vlees
Wanneer je kindje zes maanden is, mag het zachte vleessoorten eten. Ook vis is een optie, mits vrij van graatjes.  Een eetlepel is in het begin meer dan genoeg.

Aardappels, rijst en pasta
Vanaf zes maanden mag je kindje aardappels, pasta en rijst maar bouw dit heel langzaam op. In deze periode gaat het nog meer om het proeven.




Vanaf 12 maanden mag je kindje gewoon met de pot mee eten. Let wel op dat je kindje tot de zevende maand extra gevoelig is voor gluten. Dit zijn de graaneiwitten die in beschuit, brood en crackers verwerkt zijn. Gebruik liever ook geen groente uit blik of pot, hier zit nl toegevoegd zout in. Diepvriesgroente bevat geen zout.


Hapjes maken met opvolgmelk
Voor kindjes van 6 tot 12 maanden blijft melk heel belangrijk. In deze periode stap je waarschijnlijk over naar opvolgmelk, zoals Kabrita 2 Opvolgmelk op basis van geitenmelk. Deze voeding is heerlijk romig van smaak, licht verteerbaar en bevat benodigde vitamines, mineralen en vezels voor baby's van zes tot 12 maanden. Je kunt opvolgmelk ook gebruiken om hapjes te maken zoals een fruitsmoothie of een romig aardbeiensoepje. 


Recept met opvolgmelk:
65 ml Kabrita 2 Opvolgmelk
1 beschuit
40 ml ongezoet (vers) vruchtensap

Meng de opvolgmelk met de vruchtensap. Brokkel de beschuit in stukjes en giet daar de vruchtenmelk overheen. Zowel koud als warm lekker!






maandag 29 september 2014

Feiten over borstvoeding - Kabrita

Bij Kabrita Babyvoeding zijn wij van mening dat borstvoeding het allerbeste is dat je je kindje kunt geven. Omdat het deze week 'Wereld Borstvoeding Week' is, willen wij graag aandacht besteden aan de meest natuurlijke manier om je baby te voeden!




Je hebt er vast al veel over gehoord en veel over gelezen: borstvoeding.
Daarom houden wij het beknopt en geven je de belangrijkste feiten.


* Borstvoeding is de beste start voor je baby
In borstvoeding zitten afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziekten en infecties. Vooral in colostrum (de 'eerste' melk in de dagen na de bevalling) zitten grote hoeveelheden beschermende stoffen.


* Borstvoeding schept een band
Wanneer je je baby voedt, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind.


* Je valt af door borstvoeding
Door borstvoeding te geven verbruik je zo'n 500 calorieën per dag. Vrouwen die borstvoeding geven zijn meestal sneller van de zwangerschapskilo's af.


* Moedermelk kun je nooit teveel geven
Wanneer je je kindje voedt op verzoek, kun je er van uitgaan dat hij genoeg binnen krijgt.


* Minder kans op astma en eczeem
De beschermstoffen in borstvoeding zorgen ervoor dat je kind op langere termijn minder kans heeft op astma, eczeem, hoge bloeddruk, suikerziekte en een te hoog cholesterol.


* Minder kans op bepaalde vormen van kanker
Vrouwen die over een langere periode borstvoeding geven, hebben minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker.


* Minder last van darmkrampjes
Baby's die gevoed worden met moedermelk, hebben minder last van darmkrampjes dan baby's die gevoed worden met flesvoeding bijvoorbeeld op basis van koemelk. Moedermelk is namelijk licht verteerbaar.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je terecht bij het kenniscentrum borstvoeding www.borstvoeding.com.


Wanneer je op een gegeven moment de borstvoeding wilt gaan afbouwen, dan kan flesvoeding op basis van geitenmelk een goed alternatief zijn. Kabrita Babyvoeding op basis van geitenmelk is namelijk licht verteerbaar en beschikt over veel natuurlijke voordelen.

Je leest er alles over op www.kabritaonline.nl