maandag 15 december 2014

Luieruitslag

Rode billetjes, een pijnlijk huidje.. de meeste baby's ontkomen er niet aan: luieruitslag. Luieruitslag kan zelfs een kapot huidje veroorzaken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe komt je baby aan luieruitslag?



Wanneer de tere babyhuid in aanraking komt met vocht (zelfs water) wordt de huid week. Hierdoor kan de huid beschadigd raken en kunnen irriterende stoffen in de huid doordringen. Urine en ontlasting bevatten enzymen en eiwitten die de huid makkelijk kunnen beschadigen.

Het gebruik van goede wegwerpluiers voorkomt luieruitslag. Deze bevatten namelijk super absorberende gels die de huid droog houden. Maar alleen een goede luier is vaak niet voldoende. Reinig goed de huid tijdens iedere verschoning (washandje met schoon water) en dep de huid zachtjes droog. Vervolgens is het raadzaam de huid preventief te voorzien van een laagje beschermende crème en dan bij voorkeur in de vorm van een billenspray. Een spray vernevelt namelijk een dun laagje waardoor de huid kan blijven ademen wat erg belangrijk is. Ook werkt een spray veel hygiënischer. Je kunt je voorstellen dat een potje billencreme wat al weken in gebruik is krioelt van de bacteriën. Er zijn sprays verkrijgbaar voor dagelijks, preventief gebruik en sprays die direct werken wanneer luieruitslag al is ingetreden. Veelal bevatten deze sprays een formule met zinkoxide. 

Blijft je baby toch last houden van luieruitslag of heeft hij zelfs kapotte billetjes? We raden je dan aan om langs de huisarts te gaan, mogelijk heeft je kindje een schimmel die behandeld moet worden.

Liefs,

Team Kabrita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten