dinsdag 2 september 2014

Dagritme voor je baby

Je hoort het vaak om je heen, de woorden rust, reinheid en regelmaat. Het klinkt misschien wat ouderwets maar structuur is erg belangrijk voor je baby. Je kindje voelt zich namelijk veilig als hij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Maar hoe zorg je voor een duidelijk dagritme?




Stel een dagschema samen
Het beste kun je allereerst advies vragen aan een deskundige zoals het consultatiebureau of aan een kraamverpleegster. Maar observeer zeker ook hoe je baby zich door de dag heen gedraagt om er achter te komen wat hij/zij nodig heeft. Je zult namelijk bepaalde patronen gaan herkennen. Als je hebt ontdekt op welke tijden je baby wakker wordt, eet, speelt en weer gaat slapen, dan neem je dat als basis voor zijn dagelijks ritme. Sommige kindjes hebben meer behoefte aan slaap dan andere. Andere kindjes spelen graag wat langer of vinden het heerlijk om wakker tegen mama of papa aan te liggen.

De vaste onderdelen van het dagritme zijn:

-slapen
-eten
-verschonen
-spelen/knuffelen
-slapen

Slaapritme
In eerste instantie is het belangrijk dat jij je kind een goed slaapritme aanleert. Breng je baby iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en verricht dezelfde handelingen voor het slapen gaan. Als je baby vier maanden oud is hij heeft hij/zij overdag nog twee slaapjes nodig van één tot drie uur. Breng je je kindje rond half elf 's morgens naar bed, dan kan hij in de namiddag nog een dutje doen. Het duurt ongeveer een maand voordat je kindje aan een nieuw slaapritme gewend is dus maak je niet ongerust als het niet direct lukt.

Voeding
Geef je borstvoeding dan zul je waarschijnlijk voeden op verzoek. Geef je flesvoeding dan krijgt je kindje, afhankelijk van de leeftijd, een aantal flesvoedingen per dag. Regelmatige voedingstijden zorgen ervoor dat je kind gewend raakt aan een ritme. Een vaste tijd en een vaste plek helpt je baby te begrijpen dat het weer tijd is om te eten. Geef altijd een schone luier als je kindje uitgedronken is.

Spelen en knuffelen
Na het slapen en het eten is het tijd om lekker samen te spelen en te knuffelen. Lees een verhaaltje voor, ga zingen en laat hem lekker tegen je aan liggen/zitten. Ook is het goed om je kindje even in de box te leggen met een mooie mobiel en zachte, veilige speeltjes. De meeste baby's kunnen enorm genieten van een mooi geluid en de figuurtjes van de boxmobiel. Zorg vooral dat deze subtiel zijn en niet te heftig zodat je kindje niet overprikkeld raakt.


Natuurlijk is ieder kindje anders. Jij kent je kindje het beste dus volg je eigen instinct. Misschien voelt jouw kindje zich veel fijner bij een ander ritme. Bij twijfels of vragen adviseren wij je altijd een deskundige te raadplegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten